توضيحات پروژه
لوبیا سویا،این لوبیا که هم اندازه نخود است،منبع بسیار عالی پروتئین بودهواز این رو برای افراد گیاهخوار بسیار مفید است.همچنین سویا منبع غنی فیتونوترینتی به نام ایزوفلاون است که به نظر می آیداین ترکیب در کاهش بروز سرطان سینه و پروستات در کشورهایی که به طور منظم از سویا استفاده میکنند،موثر است.دانه هایسویا به رنگ های زرد،قرمزو سیاه هستند وهمگی ارزش غذایی بالایی دارند.فواید کلی:موثردرپیشگیری سرطان سینه.کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات.کاهش سطح کلسترول خون.کاهش خطر ابتلا به استئوآرتریت.
ویژگی های غذایی لوبیا سویا
چه مقدار مصرف کنیم؟ مصرف۱۲۰گرم دانه سویا،۱۵%از نیاز روزانه کلسیم یک زن و ۲۵%از نیاز پروتئین روزانه یک مرد بالغ را تامین می کند.مصرف منظم محصولات سویا نقش مهمی در دریافت کلسیم دارد وبه حفظ تراکم استخوان کمک می کند.مواد مغذی کلیدی هر ۱۰۰گرم (خام) کالری۳۷۰-پروتئین(g)36-چربی (g) 19-فیبر(g)16-کلسیم(mg)240-آهن(mg)10-فولات(mcg)370-کربوهیدرات(g)16-فیبر محلول(g)7-پتاسیم(mg)1730
انتخاب ونهگداری : سویا را می توان در ظرفهای در دار و دور از هوا تا ۶ماه دریخچال نگهداری کرد.
طرز تهیه ومصرف: دانه سویای خشک باید حداقل سه ساعت پخته شود.دانه سویای تازه را می توان بخارپز کرد.سویا را می توان درآب گوشت،سوپ ها و یا همراه سالاد مصرف کرد.ترکیب برنج وسویا تمام اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز را تامین می کند.
مبارزه با بیماری ها: سویا دارای ترکیبی به نام لیگان است که توانایی مبارزه با ویروس ها،باکتری ها و عفونت های قارچی را دارد.بعلاوه لیگنانها در پیشگیری از بروز سرطان نیز نقش بالقوه ای دارند.
ویژگی های شفا بخش: مصارف سنتی در ۲۸۰۰سال قبل از میلاد مسیح،دردست نوشته های بازمانده از چین باستان برای اولین بار از دانه سویا به عنوان گوشتچینی چینی یاد شده است.در طب سنتی چین معتقدند که سویا خاصیت خنگ کنندگی داردوباعث تقویت عملکرد طحال،پانکراس،پاک سازی خونو افزایش ترشح شیر مادرمیشود.در ضمن از آن که سویا منبع غنی پتاسیم است،برای درمان فشار خون بالا نیز استفاده می شود.
در دانه سویاوتوفا،ایزو فلاونهاییبه نامهای جنیستئین ودیادزئین وجود دارند که می توانند در مهار رشد سلولهای سرطانی سینه موثر باشند.به نظر می آید این ترکیبات اثرات خطرناک استروژنهایی که به طور طبیعی در جریان خون وجود دارند را خنثی می کنند.در مطالعات آزمایشگاهی نیز مهاررشد سلول های سرطانی توسط جنیستئین مشاهده شده است.
خواص لوبیا سویا برای پروستات وسایر سرطان:
غده پروستات،کولون ورحم دارای گیرندههای استروژنیهستند وازاین رو،بروز سرطانهای مرتبط با استروژن دراین اعضاء بسیار شایع است.جالب است بدانید شیوع ابتلا به این نوع سرطان ها درمناطقی که به طورمنظم از محصولات تهیه شده از سویا استفاده می کنند بسیار کمتر است.
سطح بالای کلسترول
تعدادی از مطالعات نشان داده اند که مصرف روزانه۵۰-۲۵گرم پروتئین سویا به مدت چهار هفته می تواند مقدار کلسترول LDL(صحفه۲۵)را به میزان۲۰-۱۰درصد در مبتلایان به کلسترول بالا،کاهش دهد.البته سویا برای افرادی که سطح کلسترول شان در حد طبیعی است،نیزمفید خواهد بود.کلسترول LDLباعث تخریب دیواره سرخرگ ها ودر نتیجه افزایش خطر بروز بیماری های قلبی عروقی می گردد.خاصیت سویا بر کاهش کلسترول خون،ناشی از وجود ترکیباتی به نام ساپونینها و ایزوفلاونها خصوصا جنیستئین است.ضمنا جنیستئین موجود درسویا توانایی اتساع سرخرگها را افزایش می دهد وبه پیشگیری ازتشکیل لخته خون نیز کمک میکند.
پوکی استخوان(استئوپروز)
احتمالا ایزوفلاون دیادزئین موجود در فراوردههای سویا میتواند ازکاهش توده استخوانی درمبتلایان به پوکی استخوان جلوگیری کند.این فرضیه وجود دارد که ایزوفلاون می تواند مقدار کلسیمی را که به طورطبیعی ازاستخوان خارج میشود کاهش دهد.
سایر انواع: ازلوبیای سویا برای تهیه سس سویا،توفو،شیروماست غیر لبنی استفاده میشود.این محصولات برای افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز بسیار مفید هستند.توفو تامین کننده مقداری پروتئین و کلسیم است.برای تهیه توفو،ابتدا لوبیا سویا را خیس میکنند وبا افزودن آب مایع یکدستی تهیه می شود،سپس این مایع را تحت فشار می جوشانند تا به صورت دلمه درآید.