حبوبات
به میوه ویا دانه گیاهان لوبیایی که در داخل نیام رشد می کنند حبوبات گفته میشود. بعضی از انواع حبوبات مانند لوبیا، نخود، لوبیا قرمز، لپه، دانه سویا و لوبیا سفید تا زمانی که بر روی گیاه هستند رشد کامل خود را به پایان میرسانند و خشک میشوند درحالیکه بعضی دیگر،از جمله انواع نخود سبز رامیتوان قبل از مرحله رشد کامل و خشک شدن از گیاه جدا نمود.حبوبات دارای دامنه وسیعی از انواع فیتونوترینتهای موثر در مبارزه با بیماریها میباشند.
فوائد کلیدی:موثر در کاهش بروز بیماری های قلبی عروقی-کمک کنترول سطح قند خون-کاهش خطر ابتلا به برخی از سرطان ها-کمک به حفظ سطح طبیعی آهن و کلسیم.
ویژگی های غذایی:
عدس: منیزیم،آهن،روی وکلسیم از جمله مواد معدنی موجود درعدس هستند.عدس قرمزحاوی مقادیراندکی کاروتن است.
لوبیا کرهای: این لوبیا به خنثی سازی اسید معده که به دنبال مصرف غذاهای گوشتی افزایش مییابد ،کمک می کند.
لوبیا چشم بلبلی: این لوبیا وهمچنین نخود از غنی ترین منابع پروتئینی در میان حبوبات محسوب می شوند.
لوبیا ادزوکی: لوبیای کوچک و قرمز ادزوکی شیرین تر *از سایرحبوبات است و معمولا با برنج مصرف می شود.ترکیب این لوبیا با برنج باعث افزایش ارزش پروتئینی غذا می شود.ضمنااین لوبیا حاوی مقادیر بسیار با ارزشی از عنصر روی است.
لوبیا سبز: این لوبیا منبع بسیار غنی فیبر محلول است ونسبت به سایر انواع لوبیا دارای کلسیم بیشتری است.
نخود فرنگی: نخود فرنگی تازه منبع غنی ویتامینc است و ضمنا حاوی مقادیر آهن،کاروتن و ویتامین های گروهB است.
لپه: لپه حتی به صورت پخته حاوی مقادیرقابل توجیهی فولات است.
نخود: نخود نیز مانند لوبیا سویا حاوی فیتونوترینتی به نام ایزوفلاون است که احتمالا می تواند در پیشگیری از سرطان موثر باشد.
باقالا: باقالای پخته دارای بافت نرم و طعم وبوی قوی است.
ویژگی های شفا بخش:
مصارف سنتی در طب چینی معتقدند که حبوبات به علت خاصیت دیورتیک برای کلیه ها مفید هستند.تصور می شود که حبوبات قرمز بر روی عملکرد قلب و روده کوچک موثرند و حبوبات زرد رنگ مثل لپه زرد دو دانه سویا به عملکرد طحال،پانکراس ومعده کمک می کنند. حبوبات سفید نیز به عملکرد طبیعی ریه و روده بزرگ کمک می کنند.حبوبات قهوه ای وسیاه نیز برای مثانه و حبوبات سبز مثل نخود سبز برای کبد و مثانه مفید هستند.
فواید خاص بیماری قلبی:
مطالعات گوناگون نشان می دهد که افزودن حبوبات به رژیم غذایی در کاهش سطح کلسترول موثر است واحتمالا این خاصیت مربوط به وجود پروتئین،فیبرو فیتات در این مواد غذایی است.از این رو رژیم غنی از حبوبات به مبارزه علیه بیماری های قلبی عروقی کمک می کند.
دیابت حبوبات به آهستگی هضم می شوند وبعد از آنکه در روده کوچک تجزیه شدند بتدرج به صورت گلوکز جذب جریان خون می شوند.بنابرین،قند خون را به تدریج افزایش می دهند.
این بدان معناست که،بعد از مصرف حبوبات،تنها ترشح مقدار کمی انسولین برای حفظ سطح طبیعی قند خون کافی است.در مورد افراد مبتلا به دیابت وابسته و غیر وابسته به انسولین،گنجاندن حبوبات در رژیم غذایی می تواند به بهبود کنترول قند خون در طولانی مدت کمک کند.
سرطان کولون فیبر غیر محلول موجود در حبوبات،در روده کوچک هضم نمی شود بلکه وارد روده بزرگ شده ودر آنجا تحت تاثیر باکتری های روده به اسیدهای چرب کوتاه زنجیر تبدیل می شود.این اسید های چرب به تقویت پوشش کولون و محافظت علیه مواد سرطان زا کمک میکنند.به علاوه فیبرهای غیرمحلول به حرکت سریع مدفوع کمک نموده و در نتیجه مواد سرطان زا فرصت اتصال به دیواره کولون را پیدا نخواهند کرد.
کم خونی ناشی از فقر آهن مصرف منظم حبوبات مقدار قابل توجهی از کلسیم وآهن مورد نیاز افراد را به ویژه در گیاهخواران تامین می کند.این مواد معدنی برایحفظ استحکام استخوان ها و پیشگیری از آنمی بسیار مهم هستند.
احتیاط حبوبات حاوی پروتئین هایی به نام لکتینها هستند که چنانچه به صورت خام مصرف می شوند.پختن سیع حبوبات به مدت۱۰دقیقه باعث از بین رفتن لکتین وجلوگیری از ایجاد این عارضه می شود.